De opkomst van het circulaire interieur

Wie een sterke partner zoekt in maatwerkinterieurs voor projecten (én winkels) kan niet om Harmeling Interieurs uit Rijssen heen. We realiseren kwalitatief hoogwaardige, complexe interieurs voor toonaangevende opdrachtgevers in diverse branches en zien daarbij de aandacht voor circulariteit/duurzaamheid toenemen. Wij zijn een nuchter Twents bedrijf en zullen ons zelf niet snel op de borst slaan, maar zijn er trots op dat we zowel nationaal als internationaal (“van Rijssen tot New York”) zeer tevreden klanten hebben. De hele wereld mag weten dat wij liefde hebben voor ons vak en aandacht voor de klant.

> Bouwen in het Oosten ging in gesprek met Arjen Jansen (sinds medio 2017 samen met Hans Stenvert directeur/eigenaar van Harmeling Interieurs in Rijssen).

Jullie realiseerden het circulaire interieur voor het Stadskantoor van de Gemeente Hengelo, een project dat volop in de belangstelling staat?

Dat klopt. De gemeente vertaalde haar duurzame ambities naar een totale opdracht voor de nieuwe huisvesting en dus ook naar het interieur. Geweldig dat wij samenwerkingspartner voor dat interieur werden. Al in de ontwerpfase haakten we aan en bedachten we circulaire en duurzame oplossingen voor de maatwerkinrichting. We pasten gerecyclede en duurzame materialen toe en ontwikkelden ook demontabel en lijmloos geassembleerd meubilair met het oog op toekomstig hergebruik. Een prachtig referentieproject, waarmee de gemeente terecht hoge ogen scoort en waar alle partners natuurlijk dankbaar op meeliften.

Jij kwam na de bouwvak 2017 in de directie van Harmeling Interieurs. Wat is er de afgelopen tweeëneenhalf jaar veranderd?

Toen ik hier begon stond er al een mooi bedrijf met gepassioneerde medewerkers en prachtige toonaangevende opdrachtgevers, maar lagen er zowel commercieel als organisatorisch gezien ook wel wat uitdagingen.

Tot 2017 lag onze focus sterk op winkelinrichting. Op interieurs voor individuele winkels en retailketens. We groeiden mee met sterk opschalende merken als Rituals en de optiekformules van GrandVision. Winkelinrichting zorgde voor 80% van onze omzet. 20% zetten we om in projectinrichting voor het onderwijs, de zorg en het bedrijfsleven. De detailhandel heeft het moeilijk. Huurprijzen rijzen de pan uit en de concurrentie van het internet is sterk. Investeringen in volledig nieuwe winkelinterieurs krijgen dan logischerwijs geen prioriteit. Daarop speelden wij in 2017 in. We hebben sindsdien hard gewerkt aan marktverbreding, naast organisatorische doorontwikkeling van het bedrijf. Marktverbreding hebben we met name gerealiseerd met maatwerkinterieurs voor projecten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het Stadskantoor Hengelo. De verdeling winkelinrichting versus projectinrichting is nu veel meer in balans.

In de marge richten we overigens ook nog particuliere woningen in het hoge segment in. Dat zijn heel creatieve, maar ook arbeidsintensieve trajecten. Gaaf om erbij te doen.

Gelukkig zijn we preferred partner voor de genoemde grote retailmerken gebleven en realiseren we voor hen wereldwijd succesvolle winkelinterieurs. Recent ook voor merken als BALR en l’Óréal, maar ook prachtige interieurs voor individuele opdrachtgevers, door geheel Europa.

Wat zijn de mijlpalen geweest?

Als we het hebben over ‘Bouwen in het Oosten’ dan zijn we zijn zichtbaarder geworden in de regio dankzij een sterker netwerk, tevreden partners en opdrachtgevers en mooie referenties. Gemeente Hengelo is zo’n referentie. Recent hebben we het interieur van het verbouwde Reggeburgh in Rijssen opgeleverd, ook een prachtig voorbeeld. Andere voorbeelden van projecten die we afgelopen jaar in de regio hebben gerealiseerd zijn de kantoren van Dura Vermeer in Hengelo, BREVO Group in Rijssen, Webstores in Hardenberg en Hofman Animal Care in Enter.

Verder steken we veel energie in procesoptimalisatie. Daar zetten we met elkaar de schouders onder en dat werpt zijn vruchten af. We digitaliseren onze voorraad, tekenen en engineeren alles driedimensionaal en investeren in slimme technologie.

Ook worden we steeds duurzamer en dragen we bij aan de circulaire economie. Intern maken we daarin stappen, maar extern ook. De vraag naar een circulair interieur neemt toe. Ervaringen die we daarmee opdoen, nemen we vanzelfsprekend mee in toekomstige opdrachten. Duurzaam materiaalgebruik, recycling, demontabel meubilair. We roepen niet dat we voorop lopen in duurzaamheid. Wij zijn een praktijkbedrijf en doen het stapsgewijs. Binnenkort gaan we een circulaire kantine inrichten voor een aannemer in de buurt. Deze bouwt circulair en wil een goed voorbeeld geven aan medewerkers en bezoekers.

Zijn ondernemers bereid te betalen voor een circulair interieur?

In de praktijk blijkt dat circulair interieurbouwen niet eens duurder is. Je moet heel bewust nadenken over toepassing van materialen. Kun je gebruik maken van oude elementen? Plaatmateriaal bijvoorbeeld. Je hebt geen idee wat voor moois we kunnen maken van oude PET-flessen. Vilten wanden in stilteruimten bijvoorbeeld die ook nog eens geluid dempen.

Waarom kiezen opdrachtgevers voor Harmeling Interieurs?

Wat we weten uit gesprekken en klanttevredenheidsonderzoek is dat opdrachtgevers waarderen dat wij ver gaan in het ontzorgen. We zeggen dat het goed komt en het komt ook altijd goed. We streven altijd naar het overtreffen van de verwachtingen van onze opdrachtgevers. We denken mee vanaf het prille begin, al voor we de opdracht gegund krijgen. Wij zijn een betrokken klantenpartner, werken graag samen in een prettige en informele sfeer. Dat vinden niet alleen opdrachtgevers in Twente fijn, maar ook in de rest van Nederland en daarbuiten. We hebben net een opdracht verworven voor een grote overheidsinstelling. We voorzien veel kantoren op de Zuidas in Amsterdam van aansprekende maatwerkinterieurs: het hoofdkantoor van Coca Cola Nederland en Uber bijvoorbeeld. We richten een nieuw kantoor voor Van Wijnen in Heerenveen in en gaan aan de slag op het hoofdkantoor van Netflix Nederland en Rituals in Amsterdam. Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Mooie namen, die wij met trots noemen. Deze opdrachtgevers zien de toegevoegde waarde van een onderscheidend maatwerkinterieur. Vaak komen opdrachtgevers bij ons terug. Daar moet je kwaliteit voor leveren. Wij zijn zo goed of zo slecht als laatste project. Dat realiseert iedere medewerker bij Harmeling zich.

Waar krijg jij energie van?

Van het (nog) verder brengen van ons bedrijf. Met alle collega’s die met veel motivatie en plezier bij Harmeling Interieurs werken in Rijssen en bij ons andere interieurbouwbedrijf in Oirschot, waar we vanuit Rijssen nauw mee samenwerken. Ik houd bovendien van netwerken. Praatje maken, zaken doen, een hapje en een drankje. Als we dat kunnen combineren met wat sportiviteit -op de fiets bijvoorbeeld- heb je mij aangehaakt.

Tags
  • circulair interieur
  • duurzaam
  • maatwerkinterieurs
  • projectinrichting
  • stadskantoor hengelo

Dit bericht delen