25 jaar Harmeling

Frank van der Steen

Frank viert volgend jaar zijn 25-jarig jubileum bij Harmeling. Door de jaren heen zag hij Harmeling groeien; meer machines en meer collega’s. Materiaal­soorten en werkprocessen veranderden. De kwaliteit van het maatwerk interieur is altijd gewaarborgd. 25 jaar werken bij Harmeling, hoe heeft Frank dat ervaren?

Vanaf het sollicitatiegesprek voelde het goed

“Van jongs af aan was ik bezig om dingen te maken. Het zit in mijn DNA. Mijn vader was aannemer en we hadden een werkplaats aan huis. In het tweede jaar van de MTS kon ik kiezen voor interieurbouw, dat was een richting die mij trok. In 1994 werd ik benaderd door een uitzendbureau en kwam ik in contact met Harmeling. Het sollicitatiegesprek voelde meteen goed. Het viel mij al snel op hoe hoog het afwerkingsniveau van de producten is. Ook het feit dat we alles onder een dak leveren, sprak mij enorm aan. Van ontwerpafdeling, productie, spuiterij tot montage; het hele proces van A tot Z. Destijds ben ik aangenomen voor CNC; de programmering van de machines.”

Uitdaging

“Ik ben nu verantwoordelijk voor alle CNC-programmering. De werkvoorbereiders werken de ontwerpen technisch uit en tekenen vanuit AutoCAD alle onderdelen en plattegronden. Deze technische tekeningen maak ik in orde voor de programmering van de machines. Ik vind het belangrijk dat alles gestroomlijnd de productie in kan. Het leuke aan het werken bij Harmeling is dat onze producten nooit hetzelfde zijn. We maken maatwerk interieurs, voor heel diverse klanten. Van winkelinrichting tot projectinrichting tot woninginrichting. Dat maakt mijn werk ook uitdagend.”

Geen dag is hetzelfde

“Mijn werkdagen zijn erg afwisselend. Ik vind het fijn dat ik bureauwerk heb en ook kan bijspringen in de productie. Bijvoorbeeld als er een probleem opgelost moet worden. Zo blijf ik feeling houden met de machines. En die beweging is ook goed voor mijn gezondheid! Het vakmanschap en de diversiteit zorgen ervoor dat je nooit in een sleur terecht komt.”

Meegaan met de tijd

“Als chef machinale ben ik ook nauw betrokken bij de aanschaf van machines. We gaan meestal één keer per jaar naar een beurs om te kijken naar nieuwe machines en de ontwikkelingen in het werkveld. Ik vind het belangrijk dat we meegaan met de tijd. Zo gaan we onze processen in toenemende mate online inrichten en sturen we steeds meer digitaal aan.”

Twentse nuchterheid

“Harmeling als werkgever is gemoedelijk. De bedrijfscultuur is no-nonsense, de Twentse nuchterheid overheerst. Dat werkt prettig. We krijgen vanuit directie vertrouwen dat we ons werk goed doen. Dat motiveert. Een sterk punt van Harmeling is onze kwaliteit. We maken voor exclusief werk zo eenvoudig mogelijk constructies. Dat vergt creativiteit.”

Zelfs in vrije tijd aan het bouwen

“In mijn vrije tijd mag ik graag fietsen en buiten zijn in de natuur. Ik ben een doener. Samen met mijn vader verbouwde ik drie jaar geleden mijn huis. Samen hebben we in korte tijd iets moois ontwikkeld. Het interieurvak is tastbaar. Als je iets moois ontwikkelt, krijg je waardering. Ik heb dankbaar werk!”

Dit interview delen