Doen waar jij je goed bij voelt

Robert Freriksen

Van montagemedewerker tot meubelmaker. Van assistent-productiechef tot hoofd productie. Robert Freriksen is al 33 jaar in dienst van Harmeling en van alle markten thuis. “Het handwerk blijft geweldig, als het druk is, spring ik graag nog even bij in de werkplaats.

Werk aan de winkel

“Ik volgde de opleiding tot timmerman in Rijssen, maar kwam er vrij snel achter dat deze opleiding niet aansloot bij wat ik wilde. Ik stapte over naar het meubelmakersvak en werd opgeleid in Almelo. In 1987 kwam ik bij Harmeling in dienst. Ik werd monteur. Geweldig, we reisden heel Europa door: België, Duitsland, Zwitserland, Spanje, Frankrijk, Engeland. Bij aankomst op locatie kwam je in een lege winkel, bij vertrek leverden we een complete winkel op! Ik heb enorm veel geleerd in de montage en we hadden veel lol. Op een gegeven moment was ik toe aan meer vastigheid. Ik werd meubelmaker, daarna assistent-productiechef en nu ben ik doorgegroeid naar hoofd van de productieafdeling.”

Het mooiste vak

“Als afdelingshoofd ben ik eindverantwoordelijk voor een gestroomlijnd productieproces. Ik begin ‘s morgens om 6 uur met de voorbereiding en sluit ’s avonds af. Om 7 uur komen de meubelmakers en kan iedereen aan de slag. Samen met collega Tim zorg ik voor de afstemming tussen de werkvoorbereiding en de productie. Ik ontvang de werkkaarten en samen maken we een weekplanning. Onze meubelmakers hebben een 4-daagse werkweek. Ze werken van 7 tot 17 uur. We zijn flexibel, in overleg is hier veel mogelijk. In drukke tijden kun je ervoor kiezen meer te werken, die tijd kun je een andere keer vrij nemen. Zelf spring ik graag bij als dat nodig is. We kunnen samen alles maken. Wij hebben als interieurbouwers het mooiste vak van de bouw.”

Jong geleerd…

“Mijn ervaring als meubelmaker en monteur komt goed van pas, bijvoorbeeld als ik de tekeningen bespreek met de werkvoorbereiding. Ik weet dan wat wel en niet werkt. Voorheen was ik ook betrokken bij het opleiden van leerlingen. Wij ontvangen regelmatig studenten die snuffelstages lopen. Zij kunnen het vakmanschap met eigen ogen zien. Op de werkvloer is de beleving echt anders dan op school. Leerlingen krijgen bij Harmeling volop kansen om zichzelf te ontwikkelen en hun talenten te ontdekken. In de zomerperiode kun je vakantiewerk doen. Veel collega’s in de productie begonnen als leerling, maar zijn inmiddels vast in dienst.”

Eén team

“Harmeling ervaar ik als zeer betrokken werkgever, in goede en in mindere tijden. We vormen met veel collega’s een geweldige club, tegelijk blijven we heel nuchter, zijn de lijnen kort, kennen en helpen we elkaar. We zijn hard gegroeid de laatste jaren. We kwamen met 25 collega’s meer uit de recessie. Hoe bijzonder is dat? We kwamen werkruimte tekort en maken gebruik van meerdere locaties op het industrieterrein in Rijssen. In de nieuwe kantine komen we allemaal bij elkaar. Dat is goed voor het teamgevoel.”

Vrije tijd

“Van niets iets maken vind ik het mooiste dat er is. In mijn vrije tijd klus ik graag, ik vind dat erg ontspannend. In de weekenden ga ik met mijn zoon Guus op pad om te trainen, hij is gek op motorcross. Mijn dochter Julia is fan van Max Verstappen en Formule 1. Met haar bezoek ik elk jaar een Grand Prix. We zijn al in België, Duitsland en Engeland geweest. Nu staat Oostenrijk op de planning. Stilzitten? Niks voor mij. Zoals mijn vrouw Nicole zo mooi zegt heb ik geen rust in ’t gat, maar je moet doen waar je je goed bij voelt zeg ik altijd!”

Dit interview delen