Het hoofd koel houden

Anouk Mazeland

Anouk kwam toen de nood hoog was. Rituals, één van de grootste serieklanten van Harmeling, groeide explosief. Er moest in no-time opgeschaald worden. In de productie en op kantoor. Anouk draaide vanaf dag één volle bak mee in het Rituals team, waarvan ze inmiddels aanvoerder is. “Dit had ik niet durven dromen, maar is me op het lijf geschreven.”

Mijn eerste baan

“In september 2014 kwam ik via een detacheringsbureau bij Harmeling om het Rituals team te ondersteunen in de werkvoorbereiding. Een sprong in het diepe. Ik was net klaar met mijn opleidingen. Heb eerst de opleiding tot interieuradviseur gedaan en studeerde vervolgens interieurbouw in België, waar de focus meer lag op techniek. Mijn stage deed ik bij een architectenbureau. 40 uur per week tekenen. Dat werd het voor mij in elk geval niet, geef mij maar afwisseling en beweging.”

Vliegend Europa door!

“De eerste dagen bij Harmeling waren uitdagend. Er was meteen een klik. Na een tijdje kreeg ik een ander aanbod, iets wat beter bij me zou passen: projectleider. Met mijn collega ben ik het aanspreekpunt van Harmeling voor Rituals. Mijn focus ligt op de shop-in-shops en het nieuwe concept dat daarvoor in ontwikkeling is. Rituals ervaart dat de shop-in-shops noodzakelijk zijn als opstap om door te groeien in aantal winkels. Met name in landen waarin het merk nog niet of beperkt actief is. We gaan op zoek naar partijen die ter plaatse de montage kunnen verzorgen. Zo vlogen we pas naar Venetië, naar Madrid en binnenkort naar Praag. Ik doe geweldige indrukken op. Eerst is dat spannend. Alleen vliegen, communiceren in het Engels, afspreken met nieuwe contacten. Dat went snel. Eens per twee weken zit ik een dag op het hoofdkantoor van Rituals in Amsterdam om snel te kunnen schakelen, lopende opdrachten door te nemen en nieuwe aan te nemen. Als ik daar zit ben ik één van hen. Meer een collega, dan leverancier.”

Samen de schouders eronder

“De dagen op de zaak zijn druk en niet te plannen. Ik doe mijn best het overzicht te houden, op hoofdlijnen te organiseren en het hoofd koel te houden. Al het regelwerk pak ik op en stem ik af, voordat het bij de jongens op de afdeling komt. Ik ben de spil tussen de afdeling en de klant, over en weer. Rituals is een belangrijke klant. Dat besef is er. Betekent dat je vaak support krijgt, als je maar open en duidelijk communiceert. We zetten met elkaar de schouders eronder. Bij Rituals is snelheid en flexibiliteit een must. Wat we vandaag bedenken, moet morgen in gang gezet worden.”

Vrouw in mannenwereld?

“Vrouw in mannenwereld? Soms helpt het, soms niet. Misschien krijg ik makkelijker dingen gedaan dan een ander. Aan de andere kant heb ik het gevoel dat ik mij met name op technisch vlak een keer zo hard moet bewijzen. Maar als dat dan lukt, zijn de mannen ook om. Ze weten dat ik een harde werker ben. ‘What you see is what you get.’ Sta mijn mannetje wel en durf de strijd wel aan de te gaan als het nodig is. Dat heeft me tot nu toe verder gebracht dan ik had durven dromen.”

Uitdagingen in projectinrichting

“Momenteel ben ik druk bezig met het managen van het Rituals account. Ik krijg ook de kans om mij bezig te houden met Marqt, de ontwikkeling en uitrol van een interieurconcept voor deze duurzame supermarkt. In de toekomst zie ik uitdagingen in projectinrichting. Grote maatwerkprojecten managen is weer een heel andere tak van sport. Maar zo lang Rituals doorgroeit, doe ik dat ook!”

Dit interview delen