Jong talent in montage

Rafael van Merlevoort

Hij is nog maar 19 jaar, maar reist nu al naar verschillende landen om op locatie interieurs te monteren. Na een jaar stagelopen kreeg Rafael een contract bij Harmeling Interieurs. Het bedrijf kende hij daarvoor helemaal niet en ook het vak was nieuw voor hem.

Kijkje in de keuken

“Na afronding van de middelbare school melde ik mij aan voor een vervolgopleiding tot vrachtwagenchauffeur. Maar in de zomervakantie voorafgaand aan die opleiding ging ik elke dag met mijn schoonvader op pad om keukens te monteren. Leuk werk! Veel leuker dacht ik  dan hele dagen op de vrachtwagen zitten. Al voor ik aan de opleiding begon heb ik mij weer afgemeld. Ik koos een andere richting: de opleiding BBL interieurbouw meubelmaker op het ROC van Twente. Deze opleiding ronde ik voor de bouwvak van 2019 af. Harmeling bood mij meteen een mooi contract aan en ik startte als montagemedewerker.”

Elke dag anders

“Sta ik de ene dag om 5.00 uur klaar om op pad te gaan naar een klant in het zuiden van het land, begint mijn werk een volgende dag om 13.00 uur, omdat we eerder niet terecht kunnen. Natuurlijk worden wij ingepland, maar als montagemedewerkers pakken wij zelf de bus in met alles wat we nodig hebben om de klus van die dag te klaren.

Laatst werd ik ’s avonds laat nog gebeld of ik de volgende dag wou invallen voor een collega die ziek was, of ik in de kost wou. Dat kon omdat ik nog best flexibel ben vanwege mijn leeftijd en woonsituatie etc. In de kost gaan is best leuk en je verdient er ook wat extra’s mee. Een mooie bijkomstigheid! Ook de werken verschillen. Ik monteer interieurs voor optiekketen Pearle, maar demonteer bijvoorbeeld ook de leestafels in een bibliotheek die gerestyled wordt. Wat mij aanspreekt in het werk bij Harmeling is de afwisseling en zeker ook de samenwerking met collega’s.”

Nice to meet you

“Ik kom uit Rijssen maar had nog niet van Harmeling gehoord. Misschien ook omdat ik helemaal niet bezig was met dit vak. De organisatie is best groot. Daar moest ik even aan wennen. Inmiddels ken ik iedereen wel. Harmeling is een prettige werkgever. Medewerkers worden gewaardeerd. Met elkaar zetten we de schouders eronder en zorgen we ervoor dat projecten op tijd af zijn. Jonge mensen krijgen hier kansen. Daar ben ik een mooi voorbeeld van!”

Werk in Zwitserland

“Vrachtwagenchauffeur ben ik niet geworden, maar ik kom wel ergens. Ik ben al in Italië, België, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland geweest. In Zwitserland heb ik bijvoorbeeld gewerkt aan winkels voor onze serieklant GrandVision. Dat zijn mooie projecten. Onze werkplek is natuurlijk op locatie, in de optiekzaak. Alles is goed voorbereid en de werkzaamheden zijn naadloos op elkaar afgestemd. De ruimte is al leeg en schoon. We kunnen er direct aan de slag. Zwitserse precisie? We maken lange dagen in Zwitserland. Maar vrijdag zijn we op tijd thuis en kan ik van een lang weekend genieten!”

Pak je kans!

“Toen ik van de middelbare school kwam, wist ik helemaal niet goed wat ik wilde. Ik hoor van veel leeftijdsgenoten dat ze op internet zoeken naar wat ze leuk vinden. Mijn advies: loop bij een bedrijf binnen, ga het ervaren. Begin met een stage. Er is een groot tekort aan mensen in de bouw en er zijn volop mogelijkheden voor jongeren. Ik ben blij met de kans die ik kreeg bij Harmeling!

Dit interview delen