Jongeren het vakmanschap leren

Michell Luttenberg

Vanuit een vakantiebaantje kwam Michel in 1994 ‘echt’ bij Harmeling in dienst. In 2000 maakte hij een overstap en ging voor een ander bedrijf keukens monteren. Zijn passie voor de interieurbouw bleek echter groter. Al na een jaar kwam hij terug op het Harmeling honk. Met een gevarieerd takenpakket: als meubelmaker, leermeester en BHV’er.

Over de hele wereld

“Ik wist van jongs af aan dat ik wilde timmeren, maar niet in de bouw. Het fijnere werk in de interieurbouw vind ik mooier en het is natuurlijk lekker binnen. Ik koos voor de opleiding meubelmaker en kreeg een vaste baan bij Harmeling. Ik heb mijn vaste werkplek en werkbank en ben vooral bezig met meubilair voor optiekketens Pearle, EyeWish en moederbedrijf GrandVision. Ik vind het fantastisch dat wij wereldwijd winkelinterieurs realiseren. De ontwikkeling van de maatwerk meubelen blijft doorgaan. De meubelen worden strakker, moderner en de materiaalsoorten duurzamer. Het vak verveelt nooit.”

De helpende hand

“Als je iets wilt bij Harmeling, dan kan dat. Ik sprak uit dat ik open stond voor meer uitdaging en kreeg het aanbod om leermeester te worden. Ik volgde een opleiding en mag nu leerlingen opleiden. Ik vind het mooi om jongeren het vakmanschap te leren en het vak aantrekkelijk te maken. We merken dat er steeds minder aanwas van jongeren is, jammer. We hebben zo’n geweldig vak! Ik ben ook BHV’er, kan echt iets betekenen als er iets mis gaat op de werkvloer. We werken hier natuurlijk met machines. Al werken we zo veilig mogelijk, een ongeluk kan in een klein hoekje zitten.”

Geven en nemen

“Wij hebben een 4-daagse werkweek. Dat is voor mij ideaal. Mijn vrouw werkt in de zorg en onregelmatig. We hebben 2 dochters. En moet ik een dagje schuiven, dan kan dat vaak gewoon. Die flexibiliteit werkt prettig. Het is een kwestie van geven en nemen vind ik. Op het moment is het zo druk dat we wel eens een avondje door moeten met elkaar. En met elkaar is dan echt samen. Ook de directie trekt ‘de oude broek aan’, zoals we dat zo mooi zeggen. We gaan er met z’n allen voor! En hard werken loont. We krijgen regelmatig een lunch, dat waardeer ik enorm.”

Nummer 1 van Nederland

“Ik ben er trots op dat ik bij Harmeling werk. Iedereen mag ons kennen. Veel mensen hebben geen idee hoe groot we zijn en wat we overal ter wereld doen. Als ik bezoekers rondleid tijdens de open dag, kijken ze hun ogen uit. Doen jullie dat? Als je voor ons pand staat, heb je dat misschien niet in de gaten. Kom gerust eens binnen, bij de nummer 1 van Nederland (voor mij dan)!”

 

Dit interview delen