Niet zeuren, maar aanpakken

Arjan & Gerco Kerkdijk

Broers Arjan en Gerco werken al ruim 15 jaar bij Harmeling. Vanuit hun school zijn ze binnengekomen en gelukkig voor Harmeling zijn ze nooit weggegaan. Met hun ‘niet zeuren, maar aanpakken’ mentaliteit hebben ze al veel bereikt. En what’s next?

Arjan: “Ik ben begonnen bij Harmeling op 2 juni 2003, bijna 17 jaar geleden. Harmeling was op zoek naar een calculator. Via school kwam ik in contact. Ik kon aan de slag als calculator. Door onderbezetting stroomde ik na 4 weken door naar de werkvoorbereiding. Ik deed ervaring op en werd hoofd werkvoorbereiding. Daarna pakte ik de planning erbij en sinds 6 jaar werk ik als projectmanager, waarvan de laatste 2 als hoofd projectmanagement”.

Gerco: “In 2005 kwam ik via het samenwerkingsverband CBM in de werkplaats van Harmeling terecht als productiemedewerker. Na een jaar maakte ik ‘de overstap’ van productie naar kantoor. Ik werd calculator. Dat heb ik 5 jaar gedaan. Het klantcontact sprak me aan en ik ging verkopen. Kon een collega opvolgen die met pensioen ging. Verkopen doe ik nog steeds. Sinds 2018 maken Arjan en ik deel uit van het MT. Officieel ben ik nu commercieel manager en verantwoordelijk voor verkoop en calculatie.”

Arjan: “Bij Harmeling kan je veel bereiken. In ons geval echt samen. Gerco en ik hebben in 2017 samen een de opleiding HBO Bedrijfskunde gedaan. Kansen die je krijgt moet je aanpakken!”.

Gerco: “Het is niet alleen maar hard werken, maar ook met passie en gedrevenheid. Aanpakken, dat hebben we van huis uit meegekregen. Dat bracht ons waar we nu staan.”

Werk en hoogtepunten

Gerco: “Ik ben verantwoordelijk voor acquisitie in met name projectinrichting en particuliere woninginrichting. Van scratch af aan ben ik betrokken bij projecten. Ik doorloop verkooptrajecten en aanbestedingsprocedures met verkoopbureaus, architectenbureaus en aannemers. En als het project is verkocht, draag ik het over aan Arjan. Ik blijf wel aangehaakt en tot de oplevering betrokken vanaf de zijlijn, dat vind ik belangrijk”.

Arjan: “Als de verkoop is gedaan, dan neem ik het project over. Als projectmanager moet ik zorgdragen dat alles goed verloopt tot aan de oplevering. Ik onderhoud alle klantcontacten en woon de werk- en bouwvergaderingen bij”.

Gerco: “Echt een hoogtepunt tot nu toe was het project voor Transavia een aantal jaar geleden. Een van de eerste klussen in projectinrichting. Tot die tijd was Harmeling vooral actief in winkelinrichting. Ik werkte nog als fulltime calculator. Om het werk binnen te halen hebben we ons enorm in de opdracht vastgebeten. Dat is gelukt en was de opmars naar meer projectinrichting. Goed werk leidt tot meer werk”.

Arjan: “Eigenlijk is het halen van elke deadline in onze projecten een hoogtepunt. De realisatie van een interieur moet vaak onder tijdsdruk gebeuren. Je moet flexibel zijn en snel schakelen. Alles om de klus te klaren en goed op te leveren. Interieurbouw is altijd de laatste schakel in een bouwtraject. Wij moeten het afmaken en verloren tijd inhalen”.

Recht voor z’n raap

Arjan: “Gerco en ik zijn broers en collega’s. We zien elkaar elke dag en zitten zelfs in één ruimte. Dat zal niet bij iedereen zo werken, maar wij versterken elkaar en hebben er baat bij dat we echt alles tegen elkaar kunnen zeggen. Recht voor z’n raap”.

Gerco: “Soms iets ‘te’ denk ik! Haha”.

Arjan: “Ja, maar gelukkig kunnen we beide tegen een stootje. Drinken we in het weekend een pilsje met elkaar en is de lucht weer geklaard”.

Uitdagingen

Arjan: “De uitdaging in het werken bij Harmeling zit hem in de diversiteit in projecten vind ik. We werken aan interieurs voor bekende merken zoals Netflix en Coca-Cola. Maar ook een kapperszaak is welkom”.

Gerco: “En de continue druk op de ketel. Onder tijdsdruk kwaliteit blijven leveren. Daar staan wij om bekend. Wij lossen het altijd op”.

Het kan altijd beter

Gerco: “Er is altijd ruimte voor verbetering. Ik vind ook dat onze naamsbekendheid vergroot mag worden. Als er in Nederland over ‘interieurbouwen’ wordt gesproken, dan moet Harmeling genoemd worden. Ik wil dat we bij de top 5 interieurbouwers staan. Qua omvang en geleverde kwaliteit doen we dat denk ik, maar niet qua bekendheid”.

Arjan: “Onze groei zit ook in het nog efficiënter werken. Meer kunnen in minder tijd. Daarbij gebruik maken van nieuwe techniek. Optimalisatie van de machinale en 3D-tekenwerk bijvoorbeeld”.

Gerco: “Een grote ontwikkeling in de markt is circulair en duurzaam interieurbouwen. Daar worden we door klanten op geselecteerd. Harmeling is al geruime tijd FSC® én PEFC gecertificeerd, maar op zeer korte termijn ook ISO 14001. Het intensieve traject naar het behalen van dát milieumanagement-certificaat ronden we deze maand (juni 2020) af.  We hebben ook projecten met strenge eisen, zoals BREEAM. Ik merk in aanbestedingsfases dat ook andere aspecten een rol spelen zoals maatschappelijk verantwoord ondernemen en social return on investment”.

Iedereen loopt in de optocht mee

Gerco: “Ons team is divers en dynamisch. Ouderen heb je nodig qua vakkennis en ervaring, maar verjonging is ook goed. Het allerbelangrijkst is passie. Die gedeelde passie maakt mij trots op Harmeling”.

Arjan: “De gedrevenheid van de mensen maakt mij ook trots. En de sfeer onderling. Iedereen kent elkaar. We kennen geen eiland-cultuur. We houden allemaal samen de pauze in de kantine. En op vrijdagmiddag drinken we een pilsje om het weekend in te luiden”.

Gerco: “Ik vind het ook fantastisch dat wij in een kort tijdsbestek gigantisch grote projecten klaar kunnen stomen. Als wij een opdracht binnenhalen, dan snapt iedereen dat het gewoon klaargemaakt moet worden. Iedereen loopt in de optocht mee. Dat is bijzonder”.

Dit interview delen