Nieuwsgierigheid als drijfveer

Tim Snijders

Tim werkt bijna 20 jaar bij Harmeling. Nu als calculator. Hij heeft een flink aantal stappen gemaakt op basis van ervaring en een leven lang leren. “Heb ik mij een paar jaar in iets vastgebeten, dan wil ik weer vooruit. Ben ik benieuwd wat er achter het volgende deurtje zit. Natuurlijk is dat spannend, maar voor mij ook steeds de uitdaging.”

Maandagavond gesprek, week erop een baan

“Vroeger…vóór Harmeling, wilde ik tegelzetter worden. Ik volgde de opleiding en rolde het vak in. Na een paar jaar had ik het eigenlijk wel gezien. Vond het te eenzijdig. Zou de interieurbouw beter bij me passen? Een bredere visie, werken met je handen, maar met uiteenlopende materialen: hout, kunststof, glas… Dat sprak me aan. Via via kwam ik in contact met een medewerker die Harmeling ging verlaten. Wil je mijn plek niet overnemen? Ik ging op een maandagavond in gesprek en kon de maandag erop van start.”

Leren en werken

“Ik liep een jaar mee in de productie. Toen schreef ik me in voor de praktijkopleiding interieurbouw, BBL niveau 2 en niveau 3 volgde al snel. De praktijk en theorie kon ik bij Harmeling perfect combineren. Daar haalde ik veel plezier uit. Ik raakte meer en meer geïnteresseerd in de werkvoorbereiding en daar was op een gegeven moment ruimte. Ik ging de uitdaging aan en startte tegelijk niveau 3. Ook dat heb ik met succes afgerond.”

Hoe ziet jouw toekomst eruit?

“Vorig jaar kwam Arjen (directeur) bij me en vroeg me naar mijn toekomst bij Harmeling. Ik kreeg het er heel eerlijk gezegd warm van. Toekomst? Volgende stap? Wel wist ik dat ik na jaren werkvoorbereiding aan een nieuwe uitdaging toe zou zijn. Wat, dat had ik nog niet zo helder op mijn netvlies. Het team dat grotere maatwerken projecten managet kon ondersteuning gebruiken in de calculatie. Of dat misschien een volgende stap voor mij was? Die kans heb ik gegrepen. Ik werk helemaal niet meer met mijn handen, maar de praktische ervaring hielp al in de werkvoorbereiding, maar zeker ook bij het calculeren.”

Wat zit er achter de volgende deur?

“Ik heb altijd voor ogen gehad om bij een klein bedrijf te gaan werken. Dat is Harmeling met meer dan 100 medewerkers natuurlijk niet. Het voordeel hier is dat je steeds stappen kunt maken, kunt doorgroeien. Dat realiseer ik me nu. Dat past bij mij. Ik ben steeds nieuwsgierig naar de vervolgstap. Wat zit er achter die volgende deur? Weer een sprong in het diepe maken, maar tegelijk kunnen bouwen en vertrouwen op mijn opgedane kennis en ervaring uit de sprongen ervoor.”

Van productie naar kantoor

Tim maakte de stap van productie naar kantoor. Ervaart hij Harmeling nu ook anders? “De overstap zorgde bij mij voor meer begrip. Ik ben Harmeling als eenheid gaan zien. Een fantastisch mooi bedrijf. Kantoor en productie hebben elkaar hard nodig en elke speler daarin is van belang voor het eindresultaat. Ik loop heel makkelijk de productie in. Hoe pakken we dit aan? Op kantoor krijg ik wel een beter beeld van wat we allemaal doen op organisatieniveau. Dat vind ik interessant.”

Offertes voor mooie ontwerpen

Tims werk begint met een ontwerp van de eigen ontwerpafdeling, maar ook van derden, architecten en particulieren bijvoorbeeld. “Daar moet een prijs aan gekoppeld worden. Hiervoor ga ik informatie inwinnen, constructies bedenken en loop de stappen door (werkvoorbereiding, productie, transport en montage) die nodig zijn om het ontwerp te realiseren. Ik zet offerte-aanvragen uit bij leveranciers. Ik breng alles samen tot een optelsom, waarin we anticiperen op alle benodigde processen en acties. De offerte neem ik eerst door met collega en leidinggevende Gerco, vervolgens licht ik de offerte toe aan de opdrachtgever. Dan hopen we de klus gegund te krijgen. Mijn ambitie stopt niet bij de calculatie. Mijn ‘next step’ is verkoop. In de productie sta je in nauw contact met collega’s, op de werkvoorbereiding kwamen daar leveranciers bij, op de calculatie ook klanten. In de verkoop wordt die klantrelatie intensiever en moet je ook de boer op om nieuwe klanten en projecten te scoren. Ik ben heel open over mijn ambities. Dat ik vooruit wil, uitdagingen nodig heb. Bij Harmeling krijg ik alle ruimte om mezelf te blijven ontwikkelen. Mijn hart ligt hier.”

Ken jij Harmeling niet?!

Harmeling in drie woorden: “no-nonsense, meedenkers, klaarstaan. Dat waarderen klanten. Dat mogen we ook wat meer uiten. Zichtbaarder worden. Als ik vertel dat ik bij Harmeling werk en mensen kennen ons mooie bedrijf niet, ben ik haast beledigd. Hallo, we zijn één van de grootste interieurbouwers van Nederland! Het zijn onze klanten die bekend zijn. Ik ben er trots op dat wij daaraan bij dragen.”

Dit interview delen