Terug van weggeweest

John Horstink

John is geboren en getogen in Zuid-Afrika, maar wisselde zuid in voor noord en kwam in Nederland wonen. Hij begon als meubelmaker, daarna werkte hij als montagemedewerker en groeide door naar voorman van de GrandVision hal.

Goud zoeken in de mijnen

“Mijn ouders zijn vroeger naar Zuid-Afrika geëmigreerd. We woonden in een klein dorpje dichtbij Johannesburg. Ik ben daar geboren en getogen. Toen ik mocht werken, heb ik twee jaar in dienst gezeten. Later ging ik werken in de mijnen. Het was zwaar werk. In twee weken moest ik elf dagen werken.’s Ochtends om half 6 ging je naar beneden en je mocht naar boven als het werk klaar was voor 800 euro per maand. Je moest het hebben van de bonus. Hoe meer goud je uit de mijnen haalt, hoe groter je bonus. Deze werkervaring in de mijnen, doet me beseffen hoe goed wij het hebben in Nederland.”

Terug naar Nederland

“In 1992 ging mijn vaders gezondheid achteruit. Mijn ouders gingen terug naar Nederland en een jaar later volgde ik naar Almelo.  Na een omscholing kwam ik in 1994 bij Harmeling terecht. Een aantal maanden liet ik mij verleiden voor een andere interieurbouwer aan de slag te gaan. Dat beviel niet. Toen Harmeling dat hoorde, mocht ik terugkomen. Daar ben ik dankbaar voor. Al met al werk ik hier al 25 jaar!”

Reizend voor de klant

“Ik begon bij Harmeling als meubelmaker, dat heb ik ongeveer 5 jaar gedaan. Toen ben ik de montage ingegaan. Dat was echt de mooiste tijd. Je komt op veel mooie plekken en krijgt vrijheid. Zo kwam ik onder andere in Engeland, Duitsland, Noorwegen, België, Frankrijk en Portugal. Je maakt veel mee onderwerg In de montage leerde ik het vak. Mijn hart ligt er nog steeds, maar het werk wordt voor mij te zwaar.”

Om 6 uur beginnen

“5 jaar geleden ben ik gevraagd om voorman te worden van deze hal. We noemen het de GrandVision hal, want we werken hier vooral aan interieurs voor de optiekketens die onder GrandVision vallen zoals Pearle, Eyewish en Solaris. De afwisseling in mijn werk vind ik het leukst. Ik begin ’s ochtends om 6 uur en bereid de dag voor. Ik maak de taakverdeling en stuur de jongens aan. We pakken alle materialen bij elkaar voor transport. Op woensdagmiddag ben ik vrij en dan breng ik de tijd door met mijn kinderen.”

Hart voor de klant

Waarin blinkt Harmeling uit volgens jou? “Harmeling staat voor kwaliteit en het komt altijd goed. We streven naar perfectie en stoppen nooit voordat alles naar wens van de klant is. Ook vind ik Harmeling meedenkend. We merken dat de klant dat ook fijn vindt. Op tijd  te leveren, samen hard werken en net dat stapje extra zetten voor de klant. Er is veel saamhorigheid binnen het bedrijf. En een lolletje op zijn tijd, daar houd ik van.”

Een betrokken werkgever

“Ik merk en ervaar Harmeling als betrokken werkgever. Met Pasen, Kerst en de zomervakantie krijgen we altijd iets extra’s. We doen leuke dingen met de personeelsvereniging. We hebben het goed hier. Ook in zware tijden word je gesteund. De bedrijfsleider, werkplaats-chef en directeur zijn bij mij op bezoek geweest toen mijn gezondheid minder was. De steun motiveert enorm. Ik zeg altijd ‘als de zaak voor jou is, ben jij voor de zaak’.”

Dit interview delen