Van tekening tot realiteit

Jolien van Heek

Jolien is ontwerper bij Harmeling. Ze begon als stagiaire en heeft daarna nog Interieurvormgeving gestudeerd in Mechelen. Na het behalen van haar professionele bachelor kwam ze in 2016 in dienst. Bij Harmeling mag ze twee hobby’s combineren: ontwerpen en fotograferen.

Meubels met esthetiek

“Samen met Karel en Mathea vorm ik het ontwerpteam binnen Harmeling. Mijn rol is meubels ontwerpen en daarbij esthetiek niet uit het oog verliezen. Natuurlijk moet een ontwerp functioneel zijn, maar als ontwerper wil ik ook dat het er mooi uit ziet. Ik vind het belangrijk dat iedereen gelukkig is. In mijn ontwerpen zoek ik graag het randje op en leg ik de lat hoog. Wat kan er? Dat overleg ik met de werkvoorbereiding. Als ik een ‘nee’ krijg, wil ik natuurlijk weten waarom. Samen naar een oplossing zoeken, dat vind ik uitdagend. Naast mijn ontwerpopdrachten, leg ik ook het eindresultaat vast. Ik fotografeer de referentieprojecten.”

We kunnen niet zonder elkaar

“Wij zijn in de basis interieurbouwer, maar hebben ook een eigen ontwerpafdeling. Dat is best uniek.  Hoewel wij ook de realisatie verzorgen van interieurconcepten en ontwerpen van derden, is het voor veel opdrachtgevers ook heel prettig dat we zelf het design doen. De lijnen zijn kort, de vertaalslag van ontwerp naar daadwerkelijke productie is makkelijker. De werkplaats kan niet zonder de werkvoorbereiding, de werkvoorbereiding kan niet zonder de ontwerpafdeling. We hebben elkaar allemaal hard nodig en elke schakel is van belang in het totaal.”

Ontwerp komt tot leven!

“Ik vind het nog altijd speciaal om iets te bedenken wat een half jaar later gerealiseerd is. Mijn tekening komt tot leven! En die tekeningen zijn heel divers. Van winkelinrichting tot bedrijfskantine tot kantoorinrichting. Ook doen we steeds meer woninginrichting. De diversiteit is uitdagend. De projecten die snel gerealiseerd moeten worden, vind ik de leukste. Onder tijdsdruk iets ontwerpen, uitwerken en produceren. Samen met de klant knopen doorhakken en door naar productie. Dat geeft een kick!”

Inspiratie voor de klant

“Ontwerpen is een proces van ‘trial and error’ van pieken en dalen, maar het lukt altijd. Ik zoek naar het best mogelijke antwoord op de vraag van de klant. Ik doe overal inspiratie op. In winkelstraten, tijdschriften, de retail-inspiratietour, maar ook online. Denk aan het volgen van beroemde architecten en designers op Instagram en Pinterest. Voordat ik aan een ontwerpklus begin, maak ik altijd een visueel praat-plaatje voor de klant. Dat werkt goed in de oriëntatiefase.”

Bier, bitterballen en champagne

“Ik kan het goed vinden met mijn collega’s. We zijn met z’n allen trots en werken hard. We streven naar perfectie en doen het samen. Elke vrijdagmiddag worden er bitterballen bezorgd en biertjes gedronken. Op die manier leren we elkaar beter kennen en dat vind ik belangrijk. Harmeling is de laatste jaren volop in beweging. Ik zie constant vernieuwingen in de organisatie. Als je ambitie hebt, kun je hier groeien en je persoonlijk ontwikkelen. We vinden het belangrijk successen te vieren, pakken er af en toe champagne bij als we een grote klus hebben binnengehaald.”

Gemoedelijke sfeer

“Professioneel, technisch sterk en groot. Dat zijn de woorden die in mij opkomen als ik Harmeling moet beschrijven. Als ik opdrachtgevers een rondleiding geef, dan verbazen ze zich vaak over onze omvang. Toch voelt Harmeling voor mij niet groot of massaal, maar juist gemoedelijk.”

Dit interview delen